Výzva pre EÚ a členské štáty, aby chránili práva obyvateľstva, ktoré čelí väčšej zraniteľnosti v období COVID-19

  • 2 April 2020
  • webadmin

AOPSS ako pridružený člen medzinárodnej organizácie SOLIDAR ktorá zastrešuje európsku a celosvetovú sieť občianskych združení (CSO) sa stotožňuje s výzvou pre EÚ a členské štáty, aby chránili práva obyvateľstva, ktoré čelí väčšej zraniteľnosti v období COVID-19

Prebiehajúca pandémia Covid-19 jasne ukazuje, čo je zlé na nerovnakých spoločnostiach na všetkých úrovniach. Zatiaľ čo vlády chránia a podporujú úlohu súkromného sektora, „koronavírusová kríza“ ukazuje, že verejné a všeobecné zdravie je jediný spôsob, ako zabezpečiť náležitú ochranu občanov. V súčasnosti sú zdravotnícki pracovníci v popredí a vystavujú sa vírusu, aby zachránili životy a uzdravili tých, ktorí sú infikovaní a potrebujú pomoc. Toto veľké úsilie poukazuje na základnú sociálnu hodnotu práce, ktorá je príliš často podceňovaná, nedostatočne platená a podlieha zbytočným škrtom a privatizačným politikám.

Tí z nás, ktorí majú to šťastie, že si užívajú prácu na diaľku, nesmú zabudnúť na všetkých pracovníkov, ktorí nemôžu urobiť to isté. Milióny ľudí sú v celej Európe nútený tráviť voľný čas; vziať neplatenú dovolenku alebo dokonca ísť do práce napriek vládnym dekrétom a výzvam zostať doma. Neexistuje presný odhad počtu pracovníkov, ktorí sa kvôli neistým pracovným podmienkam alebo skorodovaným pracovným právam, čo sa teraz buď vystavujú väčšej šanci nákazy vírusom, alebo sú svedkami poklesu ich príjmu, bez mechanizmu sociálneho zabezpečenia, ktorý by podporoval ich dočasnú nezamestnanosť.

Najmä tí, ktorí pracujú pri podpore každodenných potrieb starších ľudí alebo osôb so zdravotným postihnutím, čelia veľmi stresujúcim momentom: bez podpory, bez materiálov na zabezpečenie minimálnych zdravotných požiadaviek na zabránenie šírenia vírusu pri priamej práci s najviac exponovanou populáciou. Väčšina z týchto pracovníčok sú ženy, ktoré v súčasnosti čelia dvojitej výzve: ako profesionálne pracovníčky, a ako ženy, ktoré nesú väčšinu bremena starostlivosti o deti doma.

Pandémia odhaľuje následky nerovnakých spoločností. Deti navštevujúce súkromné ​​školy môžu mať prístup k digitálnym nástrojom, ktoré umožňujú ich triedam pokračovať a zaručujú ich kontinuitu v učení. To, čo sa stane s prevažnou väčšinou detí na verejných školách, závisí úplne od kreativity učiteľov a nástrojov, ku ktorým majú prístup, pretože verejné školy sú tiež nedostatočne personálne a nedostatočne financované príliš dlho - aspoň tak dlho, ako vyzývame na sociálne investície do vzdelávania vrátane odbornej prípravy učiteľov, aby boli vybavení digitálnymi zručnosťami.

Aj napriek tomu má pandémia veľmi pozitívny účinok - významné zníženie emisií CO2. Je to dôkaz, že globálne otepľovanie možno riešiť iba zmenou svetového hospodárstva, výroby, spotreby a systému obchodovania, pre ktoré sú naše spoločnosti organizované.

Európska únia a jej členské štáty by sa mali poučiť a:

  • Podporiť a zabezpečiť investície do verejného a univerzálneho prístupu k zdraviu, vzdelávaniu a dôstojnej práci - pretože sú piliermi akejkoľvek demokratickej spoločnosti!
  • Posilniť práva pracovníkov a vypracovať opatrenia na ochranu osôb vylúčených z trhu práce. Tieto opatrenia by mali brať do úvahy najmä situáciu zdravotníckych pracovníkov a opatrovateľov: implementovať európsky pilier sociálnych práv!
  • Chrániť všetkých: na európskych hraniciach hľadajú azyl tisíce ľudí. Aj oni musia byť chránení!
  • Zabezpečiť finančnú podporu veľkému počtu organizácií prispievajúcich k sociálnej a kultúrnej štruktúre našich spoločností (od divadiel po knižnice až po menšie združenia organizujúce spoločenské aktivity pre svoje susedstvá), ktoré budú v dôsledku núteného zatvárania čeliť vážnym hospodárskym prekážkam.
  • Posunúť paradigmu a prijať udržateľný ekonomický a spoločenský model na riešenie globálneho otepľovania pri organizovaní spoločenského dopadu systémovej zmeny.

Nech táto pandémia posilní masovú výzvu na zásadnú zmenu systému vedúcu k sociálnej spravodlivosti v Európe.

 

Zostaňte v bezpečí, zostaňte doma!

Článok prebratý z https://www.solidar.org/en/news/call-to-the-eu-and-member-states-to-protect-the-rights-of-the-population-facing-more-vulnerability-in-times-of-covid-19