Planéta Malého princa

  • 25 January 2016
  • aopss

Milí kolegovia, milí priatelia sociálnych služieb.  

Môžeme sa úprimne priznať, že náš cieľ, ktorý sme si dali na konci jari tohto roku, nás povzbudzoval tak, že sme si ani neuvedomovali jeho náročnosť, hlavne na finančné prostriedky.

Aj keď sme predpokladali, že tento projekt si získa veľa sŕdc, museli sme ako majitelia úvodný kapitál vložiť  vlastný. Okrem nehnuteľnosti bolo potrebné investovať finančné prostriedky do rekonštrukcie domčeka a potom prišla tá krajšia časť,  a to pre nás ženy je tá príjemnejšia časť pracovnej aktivity – nákupná horúčka vybavenia interiéru a samotný návrh dizajnu.

Posúďte výsledný efekt na obrázkoch.

Vedeli sme, že je to pekný a šľachetný cieľ, ale že sa stretne i keď nie s finančnou, ale pracovnou a  tvorivou podporou aj od ľudí, ktorí nie sú členovia AOPSS, to sme skutočne netušili.

Dnes sa už spoločne veľmi tešíme na prvých  návštevníkov, hoci im môžeme dať len priestor ubytovania a záhrady, pretože pred nami je získavanie finančných prostriedkov na dobudovanie relaxačnej časti.  A tá bude skutočne finančne náročnejšia.

Máme však veľmi silnú nádej, pretože sme začali budovať nielen dobrovoľnícku základňu nadšencov, ktorí nám pomáhajú, ale aj individuálnych darcov zo samotných pracovníkov sociálnych služieb, ako aj príbuzných klientov (seniorov, ľudí s telesným aj mentálnym postihnutím...).

Máme už ich prihlášky priateľov Planéty Malého princa s mailovými adresami, v ktorých sa zapísali, čím chcú od roku 2016 prispievať pri rozvoji Planéty Malého princa,  napr. pri pokračovaní rozširovania terapeutickej záhrady, vybudovania jazierka, vytvorenia figúrok z Malého princa, či obrazov Malého princa ... atď.

Ak sa chcete zapojiť do Darcovskej pyramídy Planéty Malého princa, vyplňte priloženú prihlášku: "Priateľ Planéty Malého princa" (.docx)

Veríme, že sa nám bude aj s Vašou pomocou ďalej dariť a nazbierame nielen finančné prostriedky, ale aj vecné dary a že získame ďalších nových priateľov Malého princa.

Obrázky (1-2) Takto vyzeralo okolie ešte pred prvými dobrovoľníkmi

Dvakrát nás navštívili klienti zo ZSS „DOMUM“ Krškany. Viď fotografie.  Oni sa vlastne stali prvými lastovičkami, ktoré začali s úpravou dvora a s výsadbou kvetináčov na okná Planéty Malého princa. (júl 2015, september 2015)

Ich nadšenie neskončilo len pri pracovných aktivitách v záhrade Planéty Malého princa, ale pokračovali aj doma v zariadení sociálnych služieb, kde spolu so svojimi terapeutmi vyrábali výrobky, ako ozdoby, alebo účelové pomôcky: kvetináče, košíky, vankúše, misy, líšky ...

Obr. 3 – 6 To sú naši dobrovoľníci zo ZSS „DOMUM“ Krškany

Rodinní príslušníci členov AOPSS (mužská časť) sa pustili do opravy ubytovacej časti zariadenia, ktorá potrebovala, väčšie stavebné úpravy v kúpeľni (na bezbariérovú), v chodbách aj medzi miestnosťami. Zrekonštruovala sa kúpeľňa, spálne,  a denná miestnosť.

Ďalšie aktivity už boli realizované s členkami AOPSS, ktoré sa pustili do výsadby terapeutickej záhrady. Viď obrázky vo fotodokumentácii. Boli to členky zo Slovenskej katolíckej charity (Žilina), Greckokatolíckej charity (Prešov), ZSS „Magnólia“ Hurbanovo, ZSS „Penzión“ Topoľčany, ZSS „ Svetlo“ Olichov, Stredisko sociálnych služieb Petržalka, prezidentka AOPSS, riaditeľka Akadémie vzdelávania a výskumu v sociálnych službách a i.

Všetkých nás najviac mrzelo, že vzhľadom k času (jeseň) sme investovali len do jednej časti záhrady, pretože na väčšie úpravy ako jazierko a vonkajší bazén, grilovací priestor,  by sme už nemali dostatok času ( pretože počítame len víkendy). Na druhej strane sme si povedali, že to asi tak má byť, pretože potrebujeme ešte nechať veľký priestor pri domčeku na stavebné práce, ktoré by sme chceli začať na jar a to dobudovanie ku rodinnému domčeku - relaxačnú časť (SPA), ktorá by nám potom mohla zničiť (ťažké stroje), našu záhradnú architektúru.

Vďaka finančnej podpore citybank – Komunitnej nadácii Bratislava sa nám však podarilo vo vstupnej časti záhrady urobiť menší zázrak pre oči aj oddych a to môžete aj sami posúdiť, viď obrázky. Komunitná nadácia poskytla finančný príspevok prostredníctvom športových aktivít svojich zamestnancov vo výške 600 eur.


 

To je náš spoločný výsledok:

Od 23. januára 2016 už otvárame zimnú sezónu  pre prvých návštevníkov, ktorí si môžu prenajať domček na priestory pre oddych, odborné prednášky, supervíziu,  psychoterapeutické prednášky, spirituálne rozhovory a teambuildingové stretnutia .
Kapacita domčeka je 10 osôb, k dispozícii sú však aj priestory Akadémie vzdelávania  výskumu v sociálnych službách .pre ďalších 10 ubytovaných v apartmánoch v sídle Akadémie, Bernolákova 4. (cca 6 min. chôdze)

Tento týždeň už budeme zapájať aj infrasaunu, ktorá je prvou lastovičkou SPA. K dispozícii je aj vybavená kuchynka.

Cena prenájmu domčeka je dohodou. Objednávky na čísle +421 905 543 245, alebo mailom: predsedaaopss@gmail.com

Domček vyzerá vo vnútri takto: